Továbbképzés

30 órás Akkreditált Tanár-továbbképzés

„Zene és mozgás. Zenei táborhoz kapcsolt továbbképzészenetanároknak.”

27282/24/2016

Csongrád, 2017. július 10-14.

Célcsoport: az alapfokú művészetoktatási intézmények és zeneművészeti szakközépiskolák tanárai, akik hangszerjátékot tanítanak az alábbi szakokon: zongora, orgona, gitár, hegedű, gordonka, fuvola, blockflőte, oboa, klarinét, fagott, kürt, trombita, harsona, tuba, ütőhangszerek; illetve szolfézstanárok, zeneismeret-tanárok és ének-zene tanárok.

Cél: a zene és mozgás többszintű összefonódásának érzékeltetésével – mozgás a fizikai, lelki felkészülésben, mozdulat a hangszerjátékban, gesztus és táncosság a zenében – komplex zeneértés közvetítése; emellett az egészséges zenélést és a foglalkozási ártalmak idejében való megelőzését szolgáló ésszerű életmód és munkamódszerek alapelveinek megismertetése.

Előadók:

 1. téma:Masopust Katalin
 2. téma:Bozóki Andrea(gitár), Hadobásné Bálint Zsuzsanna (ének), Huszár Emőke (hegedű), Kerényi Mariann (zongora), Kolbné Dancsik Nóra (zongora), Mucsi Gergő (ütőhangszerek) Poljak Éva (klarinét),Soós Péter (kürt), Szabó Norbert (fuvola), Tóth Györgyi (oboa), Újvári István (trombita), Velez Alekszandra (gordonka), Vizsolyi Lívia (fagott)
 3. téma:Kovács Gábor, Újváriné Illés Mária


Tematika:

 1. Fizikai felkészítés a zeneművészeti szakközépiskola feladataira (10 óra)

Zenészek részére kidolgozott bemelegítő és regeneráló mozgás, a mindennapos szakmai gyakorlatba integrálható munkaképesség-gondozó pedagógia – a Kovács módszer szerint.

 1. Mozdulat és hangszerjáték (10 óra)

Olyan hangszeres órák látogatása, konzultációval kiegészítve, ahol az oktatók a mozdulat és zenei elképzelés harmonikusságára helyezik a súlyt.

 1. Mozgás a zenében (10 óra)

A gesztus illetve a tánc és az európai műzene kapcsolata, tánctanulás.

A továbbképzés helyszínei:

 1. Galli János Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (Szentháromság tér 14.)
 2. Diana Vadász-Felnőttképző Iskola és Kollégiuma(Jókai Mór u. 14.)

Koncerthelyszínek:

III. Mozi (Kossuth tér 13.)

 1. Nagyboldogasszony Templom (Kossuth tér)

A tanúsítvány kiadásának feltételei:

 1. A 30 óra minimum 80%-ának látogatása.
 2. „Zene és mozgás” címmel három–öt oldalas, önálló véleményt megfogalmazó záró dolgozat beadása a továbbképzésen tanultak hasznosítási lehetőségeiről a résztvevő saját oktatási tapasztalatának tükrében.

Értékelés: az ismeretanyag bősége, szakszerű közlésmódja, az emberközpontú szemlélet, ötletesség, kreativitás, pontosság alapján. A dolgozat elfogadásának feltétele a továbbképzést követő egy hónapon belüli benyújtás.

Jelentkezési határidő: 2017. május 31.

Részvételi díj: 40.000 Ft

Egyéb költségek: (Az árakat tájékoztató jelleggel közöljük)

A jelentkezési lapon igényelhető kollégiumi szállás és napi háromszori étkezés, amely a helyszínen fizetendő, ennek árát a részvételi díj nem tartalmazza.

A kötelező olvasmányok, amelyek a helyszínen is megvásárolhatók:

Dr. PÁSZTOR Zsuzsa: Munkaképesség-gondozás zenét tanuló növendékeknek. 2004. A Kaposvári Liszt Ferenc Zeneiskola tanulmányi jegyzete. Kovács Módszer Stúdió, Bp.;

KOVÁCS Gábor: Barokk táncok. Garabonciás Alapítvány, Bp., 1999.

A résztvevők maguk biztosítják a torna felszerelést a mozgáshoz és a tánchoz.

A jelentkezés feltételei:

Főiskolai / egyetemi végzettség a hangszer szakok valamelyikén, illetve ének-, ének-zene tanári, zeneismeret tanári vagy szolfézstanári szakon.

A továbbképzés minimum 10 résztvevővel indul.

A képzés specialitása

A zenei táborral való összekapcsolódás, ezért javasolt 12 év feletti saját növendéket hozni (akinek a jelentkezését külön kell jelezni a tábor szervezőjénél).

Tájékoztatásul közöljük, hogy a tábor tanárai a fentiek mellett Káuzli Bálint (zongora), Perneczky Balázs (orgona), Szőke Noémi (szaxofon).

A továbbképzés díja tartalmazza a részvétel lehetőségét a zenei tábor teljes idejére (2017. július 9-15.), de a program 5 nap alatt elvégezhető.

A tábor minden órája szabadon látogatható.


További információ: Újváriné Illés Mária, 06-30/ 33-55-852, u.illesmaria@gmail.com

Letölthető fájlok